Kako se programsko razdoblje 2014.-2020. bliži svome kraju, tako su se počeli objavljivati neki dugoočekivani natječaji iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a nose i neke interesantne novosti vezani za postupak prijave projektnih prijedloga.

Tako je nadležno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo natječaj pod nazivom “Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Ovim se natječajem želi potaknuti organizacije civilnog društva (udruge, zaklade, pravne osobe vjerskih zajednica i umjetničke organizacije) da osmisle što kvalitetnije programe aktivnog starenja na lokalnoj razini, namijenjene povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika, kao i razvoju socijalnih inovacaija u radu s umirovljenicima.

Moguće je partnerstvo sa drugim organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave te javnih ustanova iz područja obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Maksimalni iznos koji se može dobiti po pojedinom projektu jest 2.000.000,00 kn, a Europski socijalni fond, po običaju, pokriva 100% iznosa, odnosno vlastito sufinanciranje nije potrebno.

Sva je natječajna dokumentacija dostupna ovdje, na službenoj stranici europskih fondova Republike Hrvatske.

Ono što je najveća novina u ovom natječaju jest promjena metodologije prijave. Naime, prvi se put koristi metoda da se natječajna dokumentacija objavi, a da se rok početka prijave projekta definira s odmakom. U ovom se slučaju projektne prijave počinju zaprimati od 14. lipnja 2019. godine.

S obzirom na očekivanu veliku konkurenciju na ovom natječaju te jasnu naznaku da će se natječaj zatvoriti po zaprimanju projektnih prijedloga koji nadmašuju 120% posto alokacije natječaja, koja iznosi 100.000.000,00 kn, svim potencijalnim prijaviteljima savjetujemo da kvalitetno pripreme svoje projektne prijave do navedenog datuma i budu što brži u podnošenju prijave.

UHY Savjetovanje iza sebe ima preko 30 prijavljenih i odobrenih ESF projekata kojima su ispisane dobre priče unaprjeđenja visokog obrazovanja, volonterskih programa, opremanja dječjih vrtića i socijalnih usluga namijenjenih starijim i nemoćnim osobama.  Ako imate projektnu ideju kojom možete doprinijeti boljitku starijih osoba u svojoj zajednici, obratite nam se s povjerenjem za pomoć i podršku u pripremi kvalitetnog i uspješnog projekta!