Dana 24.05.2019. je na službenim stranicama EU fondova u Hrvatskoj objavljen natječaj pod nazivom  „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Njime je predviđena dodjela bespovratnih sredstava za unaprjeđenje socijalne infrastrukture u smislu gradnje, uređenja, rekonstrukcije ili opremanja kojom bi se omogućio proces deinstitucionalizacije, predviđen hrvatskom socijalnom politikom posljednjih desetak godina. Svi ekonomski pokazatelji, naime, ukazuju na to da je smještanje korisnika nekog oblika socijalne skrbi na puni institucijski oblik najskuplji oblik skrbi za društvo, a socijalni pokazatelji jasno ukazuju na to da institucionalni oblik skrbi najčešće dovodi do socijalne isključenosti korisnika jer se najčešće nalazi u domu ili nekoj drugoj instituciji, izoliran od svojih bližnjih i drugih pripadnika zajednice.

Stoga se izdašnom omotnicom od planiranih ukupno 616.200.000,00 kn želi potaknuti sve dionike u sustavu socijalne skrbi – ustanove, organizacije civilnog društva, male i srednje poduzetnike – da prijavom na ovaj natječaj razviju usluge koje će izmjestiti postojeće korisnike s institucijskog oblika skrbi (primjerice, u stambene zajednice), ali i prevenirati institucionalizaciju budućih korisnika kroz razvoj mreže izvaninstitucijskih oblika usluga i podrške u zajednici. Konačna je namjera takvog oblika skrbi da korisnik dobiva kvalitetnu uslugu koja mu je potrebna unutar svog doma ili zajednice.

Minimalni iznos koji se kroz ovaj poziv može dobiti jest 400.000,00 kn, a maksimalni čak 15.000.000,00 kn, u potpunosti financiranih iz sredstava EU.

Neke od prihvatljivih aktivnosti su priprema projektnog prijedloga i ostale projektno-tehničke dokumentacije, rekonstrukcija postojećih ili gradnja novih objekata, kupovina neizgrađenog zemljišta, nabava specijalizirane opreme, nabava vozila, edukacija osoblja.

Više detalja o samom natječaju je dostupno ovdje.

Prijave se počinju zaprimati od 10.06.2019. kroz sustav E-fondovi do isteka sredstava, a za pomoć pri izradi projektne prijave obratite se s povjerenjem timu UHY Savjetovanja!