Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je objavilo dugoočekivani indikativni godišnji plan objave natječaja u 2019. godini iz Europskog socijalnog fonda.

Podsjećamo, sredstvima iz ESF-a su financiraju projekti namijenjeni jačanju ljudskih kapaciteta, to jest znanja i sposobnosti ljudi, u području zapošljavanja, obrazovanja, socijalnog uključivanja i dobrog upravljanja. Prijavitelji, ovisno o natječaju, mogu biti obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, jedinice lokalne samouprave, umjetničke organizacije, ustanove za obrazovanje odraslih i drugi.

Oni upućeniji u dinamiku objavljivanja natječaja i procese ugovaranja unutar ovog operativnog programa će primjetiti kako je ovaj indikativni plan vrlo nalik na onaj iz 2018., što ukazuje na malen broj natječaja koji su objavljeni i finalizirani u 2018. godini, a posljedično i na kašnjenje u ostvarivanju planiranih rezultata i ispunjenju ciljeva operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

S obzirom da je plan za 2019. objavljen 25. ožujka, a da su nekim od natječaja indikativni datumi objavljivanja zacrtani za posljednji kvartal 2019., za očekivati je kako će se trend probijanja planiranih rokova i dalje nastaviti.

Svim dionicima unutar procesa ostaje za nadati se kako će se upravljačko tijelo i druga relevantna provedbena tijela unutar sustava EU fondova potruditi da se natječaji objave barem na vrijeme kako bi se iskoristila sva alokacija iz razdoblja 2014.-2020. u onom dozvoljenom periodu do kraja 2023. godine.

Detaljan popis natječaja u najavi, iznosa alokacija i potencijalnih prijavitelja je dostupan ovdje.

UHY Savjetovanje iza sebe ima preko 30 prijavljenih i odobrenih ESF projekata kojima su ispisane dobre priče unaprjeđenja visokog obrazovanja, volonterskih programa, opremanja dječjih vrtića i socijalnih usluga namijenjenih starijim i nemoćnim osobama.  Ako imate projektnu ideju kojom možete doprinijeti boljitku zajednice kroz jačanje ljudskih kapaciteta u zapošljavanju, obrazovanju, socijalnom uključivanju ili dobrom upravljanju, obratite nam se s povjerenjem!